LEZINGEN

In het lezingenprogramma van Stof tot nadenken spreken kunstenaars en kunsthistorici over borduren in de kunst. Deze lezingen zijn voor iedereen toegankelijk.

Lezingen
13 april: Els de Baan
27 april: Hinke Schreuders
18 mei: Ton of Holland
25 mei: Desirée Hammen
1 juni: Sara Vrugt

Tijd: 13:00 -15:00 uur
Toegang: euro 5 (+ entree Oude Kerk).

Programma

zondag 13 april: Els de Baan
In de lezing ‘Herinneringen in stof en steken’ gaat kunsthistorica Els de Baan in op oude toepassingen en nieuwe gebruiken van het verwerken van ‘levens-memories’ in textiel. Els de Baan is docent modebeschouwing en textielgeschiedenis aan twee Kunst-Hogescholen en modejournaliste voor dagblad Trouw. Daarnaast taxeert zij textiele stukken voor musea en particulieren.

zondag 27 april: Hinke Schreuders
Hinke Schreuders (AKI, Enschede) maakt sinds 2003 borduurwerken. Aan de hand van bijvoorbeeld modefoto’s uit de jaren vijftig, maar ook sprookjes, pornografie en beelden uit haar persoonlijke fotoarchief kijkt ze naar vrouwelijke rolmodellen.
In de Oude Kerk vertelt ze over een antieke stoplap die ze onlangs als uitgangspunt gebruikte voor een serie werken. Van dit doek onderzocht ze de geschiedenis en kwam zo uit bij een Amsterdam weesmeisje.

zondag 18 mei: Ton of Holland
Ton of Holland heeft als beeldend kunstenaar een voorliefde voor textiel. Vanuit zijn katholieke opvoeding kwam hij al vroeg in aanraking met de beeldtaal van het katholicisme. Hierin herkent hij een overlap met de beeldtaal van andere subculturen waarin vergelijkbare tegenstellingen zoals die tussen leven en dood en moraal en vrijheid bestaan. Ton of Holland omschrijft zijn werk als "Contemporary Embroidery".

zondag 25 mei: Desirée Hammen
Desirée Hammen (1976) studeerde in 2003 af aan Artez, Hogeschool van de
Kunsten in Arnhem. In 2012 voltooide zij haar opleiding aan de beroemde École Lesage in Parijs. Desirée is haute couture borduurprofessional en combineert klassieke technieken met haar vrije, autonome werk. Zij had tentoonstellingen in Amsterdam, Istanbul, Shanghai, New York en Beijing.

zondag 1 juni: Sara Vrugt
Voor de naderende oplevering van de 118 stoelen maakt Sara de balans op. Wat gaf haar ‘stof tot nadenken’? Sara deelt haar ervaringen in de Oude Kerk en trekt conclusies uit voorgaande lezingen.

 
http://vrugt.com/stoftotnadenken/files/gimgs/th-9_HinkeSchreuders.jpg

Hinke Schreuders

 
http://vrugt.com/stoftotnadenken/files/gimgs/th-9_ton of holland.jpg

Ton of Holland

 
http://vrugt.com/stoftotnadenken/files/gimgs/th-9_desiree1.jpg

Desirée Hammen (naar ontwerp van Ecole Lesage)