100.000 bomen en een bos van draad


Samen met vele anderen realiseer ik in de komende jaren een geborduurd bos. Een bos van honderd bomen, geborduurd met draad op doek. Zo groot dat het daadwerkelijk boven je uittorent als je er voor, in of tussen staat. Een bos waarin je in gedachten kunt verdwalen. Een bos dat aanzet tot denken, doen en verbinden.

 

Het eindresultaat toont ons de persoonlijke relatie van de deelnemers tot de natuur, vertegenwoordigd door een bos in al haar stadia; volwassen bomen, stervende bomen, jonge scheuten. Er is ruimte voor alle soorten lokale en exotische bomen. En er is ruimte voor alle soorten mensen om daar aan bij te dragen.

 

Om dit te realiseren open ik gedurende vier seizoenen een publiek atelier, te vergelijken met open ateliers die ik opzette bij Heden (Den Haag), de Oude Kerk (Amsterdam) en het Kulturhus (Nieuwkoop). Elk kwartaal strijkt het atelier neer onder de vleugels van een andere instelling. Diversiteit hierbinnen is een vereiste: bij elke partner staat een van de aspecten van het project centraal. Die aspecten zijn kunst, natuur, participatie en ambacht.

 

Een ieder is welkom om in dit atelier binnen te lopen. Gedurende het jaar vertellen de bezoekers er persoonlijke verhalen over een speciale boom of bos, die door henzelf of andere borduurders* met naald en draad worden opgetekend. Het resultaat is een groots borduurwerk: een collectief woud waarin onze verhouding tot de natuur van meerdere kanten wordt verbeeld.

Behalve verhalen vertellen of borduren kan men zich in het atelier ook aanmelden als adoptant (en daarmee donateur) van een van de bomen op het doek. Elke geborduurde boom staat namelijk symbool voor duizend echte bomen, die met het ingezamelde geld daadwerkelijk geplant worden. Dat gebeurt zowel in Nederland als in de tropen.

Op deze manier is er aan het eind van het jaar niet alleen een kunstwerk gerealiseerd (het bos van draad en stof), er is ook een weefsel van mensen gegroeid, verbonden door hun deelname of betrokkenheid én er is simultaan een daadwerkelijk levend bos van honderdduizend bomen geplant.


 

 

Stuur een mail om op de hoogte te blijven van de voortgang en de mogelijkheden om mee te doen en bij te dragen.

 

* ‘Borduurder’ is een niet-bestaand woord, volgens Van Dale zou hier ‘borduurster’ moeten staan. Ik gebruik borduurder omdat zowel mannen als vrouwen welkom zijn om aan het project mee te werken.